Šperky a... léto

Několik užitečných tipů pro letní pohodu se šperky

Léto je velmi krásným obdobím roku. Je to doba, kdy kvetou růže, dozrávají třešně, dny jsou velmi dlouhé a večer se dá procházet venku v teple a sledovat západ slunce. Je to ale také doba, kdy se potíme trochu více než v jiných částech roku a naše šperky tím mohou trpět.

Připravila jsem si pro vás pár letních tipů, jaké šperky nosit, jak o ně v tomto náročném období pečovat a tak podobně.

 

  1. Nenoste šperky do vody
    V létě se všichni určitě rádi zchladíme ve vodě. Ať už někde v přírodním koupališti nebo v bazénu. Rádi se také opalujeme (aspoň někteří z nás).
    Pokud jdete do bazénu, do moře nebo jen pod sprchu, nezapomeňte si sundat všechny šperky. Voda a různé chemikálie (třeba chlór) mohou poškodit zlacení nebo zoxidovat stříbro. Také některé minerály by z vody nemusely být zrovna nadšené.
    Šperkům může škodit i UV záření a vystavení vysokým teplotám. Může dojít ke změnám barvy nebo zmatnění a vyblednutí. A pozor si dávejte i na písečných plážích – písek šperky poškrábe.

    P1160197
    Přívěsek Elpenor - měď, jantar, apatit

  2. Buďte v létě minimalistkou
    Léto je obdobím letních šatů, krásného lehkého barevného oblečení, a jistě i krásných šperků. Přesto doporučuji nenosit těžké šperky, objemné náhrdelníky a náramky nebo třeba více náhrdelníků najednou. V horku se budete potit a určitě nechcete mít těžké masivní přívěsky či náramky přilepené ke kůži. Problém může nastat i u prstenů, pokud je jich příliš. Ruce se nám také potí a mezi prsteny a pod nimi se může vytvořit i vyrážka.
    Zvolte si tedy raději jeden lehký šperk, lehké náušnice nebo drobnější přívěsek, jemné náramky a jeden otevřený prstýnek. Bude vám to slušet a určitě to bude i příjemnější.

    amanzi
    Kolekce šperků Amanzi - stříbro a vzácný tanzanit, inspirováno vodním živlem

  3. Noste otevřené prsteny
    V létě mi často otékají prsty z horka. Je pak docela nepříjemné zkoušet si večer sundat prstýnky. Pokud ale nosíte prsteny otevřené, je možné u nich lehce upravit velikost podle aktuálního stavu vašich prstů. Můžete je tak bez problémů nosit celý den a nebudete mít problém s přiškrcenými prsty.

    PA100006
    Prsteny z mědi a stříbra s různými minerály

  4. Pečujte o šperky
    Pot a chemikálie šperkům škodí. Pokud jste tedy v létě nosily celý den nějaký šperk, je dobré ho večer lehce otřít a očistit. Poté ho uložte do šperkovnice nebo do jeho krabičky, kde bude v bezpečí odpočívat.

    P1180766

    Náušnice Reenen - stříbro a apatit
  5. Buďte krásné a sebevědomé!
    Žijeme ve společnosti, která má občas potřebu nás soudit. Pokud jsme hubené, tak určitě málo jíme, pokud máme ženské tvary, tak je to taky špatně, a pokud cvičíme a jsme fit, tak jsme určitě ješitné a povýšené a zaměřené jen na své tělo.
    Ať už se vám ostatní snaží přiřadit jakoukoli nálepku, vykašlete se na to. Buďte toto léto sebevědomé a hrdé samy na sebe. Oblékněte si své nejoblíbenější šaty, vytáhněte ty nejkrásnější šperky a vyrazte ven dobýt svět!

    _EK15811hoto
    Sada Rosa - náušnice a přívěsek ze stříbra a vzácného tanzanitu, kolekce Amanzi
Zpět do obchodu