Hundertwasser by fordit miloval - aneb příběh jednoho šperku

Znáte vídeňského architekta Hundertwassera?

.

Věřím, že ano. Možná ne přímo jeho jméno, ale určitě jeho dílo. Je autorem jedné z nejbarevnějších budov ve Vídni - Hundertwasserhaus.

Wien_-_Hundertwasserhaus_(01)

© C.Stadler/Bwag

 

A znáte fordit?

Možná jste o něm slyšeli, ale spíš si myslím, že ne. Je to velmi zajímavý materiál a ráda bych vám o něm pověděla něco víc.

F1715021-5A77-4755-8874-0023797ADBE7

Mé vlastní fordity

 

První materiál pro výrobu forditů pocházel z továrny na automobily v Americe. Jedná se o vrstvy automobilového laku nejrůznějších barev, které vznikly během lakování vozů. Vozy se tehdy ručně stříkaly a během toho procesu hodně barvy končilo na zemi okolo vozu. Tyto vrstvy pak byly opakovaně vytvrzeny vysokými teplotami. Časem se pracovníci rozhodli vrstvy odstranit, protože už byly příliš silné a komplikovaly práci. Přitom nejspíš někoho napadlo, že by se ten barevný materiál dal zrecyklovat a využít pro nejrůznější účely. A tak začal příběh forditu.

Pár zajímavostí:

  • První materiál pro recyklaci a výrobu šperků a jiných designových kousků byl získán z továrny Ford Motor Company v roce 1940.

  • Jako fordit se označují materiály podobného původu, ovšem z jiných továren nebo z výroby jiných věcí. Z automobilek například zelené kabošony z továrny na corvetty (někdy nazývané corvetteit).

  • Množství materiálu pro fordit je omezené. Starý způsob lakování vozů skončil v roce 1980.

  • Existuje mnoho různých typů forditu a všechny vám nádherným způsobem vyprávějí svou historii. Vidíte v nich mnoho vrstev barev včetně metalických. Podle barev v jednotlivých vrstvách forditu můžete poznat, z jakého období pochází. Je v nich kus americké historie, historie automobilového průmyslu, a v tom je asi jejich hlavní krása.

03553784-3189-44C6-AD1A-11370B296233

Šperk ze stříbra a forditu, vyrobeno u Katerinely

 

A co má tedy fordit společného s Hundertwasserem?

Architekt Hundertwasser totiž kromě barev a spirál miloval ekologii. Snažil se co nejvíce využívat různé odpadové materiály, recyklovat, hledat pro odpad další využití. Například na jeho stavbách najdete stará okna nebo dlaždičky z domovů důchodců.

Fordit by miloval z mnoha důvodů - pro jeho barvy, neopakovatelnost vzorů a barevných kombinací, a také proto, že se jedná vlastně o odpad, ve kterém někdo objevil velkou krásu. Myslím, že Hundertwasser by fordit dokázal skvěle zapojit i do své tvorby.

 

A takto jsem téma Hundertwasser zpracovala pro soutěž jednoho klubu na Fleru. Šperk nakonec soutěžit nebude, je na něm příliš mnoho chyb, a vlastně ho ani nechci prodávat. Nechám si ho a budu tyhle barvy s radostí nosit. Má v sobě kus historie, příběh a nádhernou energii.

1EFD9CF6-BF02-437D-B3FA-3CBDC210C229

Šperk vyrobený původně pro soutěž na téma Hundertwasser, ze stříbra a forditu. Neprodejný.

 

Zpět do obchodu