Nakoukněte pod pokličku...

Zajímá vás, jak vznikají mé šperky? Chcete si to třeba také vyzkoušet? Tak právě pro vás jsem připravila tento fotonávod na jednoduché, ale elegantní náušničky.

Pojďme na to!

Co budete potřebovat?

  • Kulatý drát tloušťky 0,8 mm (můžete mít měděný, mosazný či nerezový, nebo třeba i barevné hliníkové drátky... já jsem použila stříbro)
  • Tenký drát na oplet (použila jsem 0,35 mm, ale můžete mít i tenčí)
  • Háčky na náušnice v barvě zvoleného kovu
  • Kamínky nebo korálky ve tvaru broušené kapky (velikost asi 0,5 cm, ale může být i větší - pak je potřeba ustřihnout trochu delší drát)
  • Kleště - kulaté, ploché a kleště na štípání drátu
  • Pilník (nejradši používám jemný pilníček na nehty)
  • Kladívko a kovadlinku (nebo nějaký hladký kovový povrch, na kterém můžete roztepat drátky - není to nutné, ale vypadá to pak lépe)
  • Pravítko a fix

 

Pokud máte potřebné věci, můžete se pustit do výroby:

1. Z drátku o průměru 0,8 mm odměřte pravítkem asi 8 cm a uštípněte kleštěmi. Potřebujete dva stejně dlouhé kousky.

2. Na obou kouscích udělejte značku fixem 2,5 cm od jednoho konce. V tomto místě drát lehce ohněte (pomocí kleští s kulatými konci, zlom by neměl být ostrý).

3. Na místě ohybu vyrobte pomocí kulatých kleští a prstů malou smyčku. Náušnice jsou svými zrcadlovými odrazy, takže musíte stáčet každou smyčku jiným směrem!

 

4. Krátký konec drátu můžete vytvarovat do vlnky a lehce roztepat kladívkem. Zapilujte konec do hezkého zaobleného tvaru. Nezapomeňte to udělat u obou náušnic.

 

4. Máte dvě zrcadlové smyčky? Uchopte dlouhý konec a stočte větší smyčku směrem dolů podle velikosti vámi zvoleného kamene. Konec delšího úseku překříží malou smyčku.

 

5. Pokračujte v práci s delším koncem - stočte smyčku okolo první malé smyčky, konec míří dozadu.

 

6. Obtočte drátkem místo, kde se smyčky kříží (nejužší místo celé konstrukce).

 

7. Už máte skoro hotovou základní kostru! Konec drátu na zadní straně zaštípněte kleštěmi a zapilujte pilníkem tak, aby neškrábal. (Pokud vám zbyl hodně dlouhý konec, můžete ho opatrně vytvarovat do vlnky, roztepat (jako předtím krátký konec drátku) a dozdobit jím přední stranu náušnice.)

8. Nyní připevníme kamínek. Vezměte tenký drátek a omotejte pětkrát tu stranu náušnice, kde není ozdobný roztepaný konec drátku.

9. Navlékněte kamínek a zajistěte na druhé straně dvěma smyčkami okolo drátku (bohužel při navlékání původně vybraných modrých apatitů jeden praskl, takže jsem náušnice dokončila s malými broušenými olivíny. I tak jsou hezké.).

10. Pokračujte v ozdobném opletu podle obrázku.

11. Po několika smyčkách zakončete oplet tím, že tenký drátek uštípnete na zadní straně náušnice a kleštěmi opatrně přimáčkete ke kostře. Totéž udělejte i s koncem na druhé straně náušnice. Tenké konce by neměly škrábat ani zachytávat vlasy.

12. Nyní přidělejte háčky a máte hotovo. :)

Protože jsem pracovala se stříbrem, čekalo mě ještě patinování náušnic a přeleštění.

Tak co, povedlo se? Věřím, že ano a že se teď budete rády chlubit tím, co jste vlastníma rukama dokázaly. :)

Pokud vás zajímají mé šperky, nakoukněte ke mně do e-shopu na další kousky.

Zpět do obchodu